viernes, 26 de mayo de 2017

Els crimens d'oxford

  • 00:02:09 PODEM CONÉIXER LA VERITAT?
L’enigma es planteja a l’inici de la pel·lícula.
Què és la veritat?
Amb el terme “veritat” podem referir-nos a una realitat o a una proposició. En el primer cas diem que una cosa és veritat, o verdadera, per a indicar que no es tracta d’una il·lusió, en el segon cas la veritat és l’adequació dels fets amb la proposició, esta és la visió d’ ARISTÒTIL.
El terme veritat està relacionat amb el terme certesa. Però , què és la certesa?  És cualsevol cosa que no pot ser negada, alguns han buscat la certesa per mitjà de la lògica matemàtica , com per exemple ” 2 + 2= 4″.
Per a la mi la veritat és subjectiva i ningú està en possessió de la veritat absoluta. Pense que la veritat depén amb el punt de vista amb què es mire, és una necessitat del ser humà.
  • 00:03:14 en el minut tres de la pel·lícula se cita una afirmació rotunda que m’ha cridat molt l’atenció:
“DE EL QUE NO ES POT PARLAR, MOLT MILLOR ÉS CALLARSE”
Està relacionat amb la busca de la veritat i aconsella la prudència.
Crec que moltes vegades parlem sense pensar si és inoportuna la nostra opinió i sense valorar el dany que podem fer a altres. Quan donem la nostra opinió en qualsevol tema encara que siga de la vida quotidiana la nostra condició humana ens porta a voler imposar el nostre criteri encara que ni tan sols moltes vegades sapiem verdaderament del que estem parlant i si és cert el nostre vista.
Crec que és part de l’evolució humana que el peix gran es menja al xicotet i per això necessitem imposar la nostra superioritat com un alpha.
La filosofia ens ajuda a reflexionar i a intentar buscar “la veritat”, per això davant de la impossibilitat de trobar-la alguns diuen que la filosofia ha mort.
  • 00:10:29 “RES OCORRE PER CASUALIDAD”
La casualitat existix?
Mes que casualitat jo crec que els esdeveniments ocorren per la regla de la CAUSA- EFECTE, tot el que fem té un repercussió , però realment podem afirmar que la casualitat no existix? Que és la casualitat? La casualitat fa referència a la combinació de circumstàncies que resulta impossible d’anticipar i evitar. Allò que ocorre per casualitat és imprevist i, per tant, no pot evitar-se.
Des del meu punt de vista , qual científica que aspire a ser, crec mes en el terme  de CAUSALITAT, que és la llei en virtut de la qual es generen efectes, el fet de qualsevol succés està originat per una causa.
Crec que la CASUALITAT pot arribar a aportar “nous dats” als fets predestinats encara que preferim entendre que tot es regix per la lògica , no pel mer atzar així podem preveure el futur.
  • 00:12:42 per al protagonista de la pel·lícula la felicitat s’aconseguix només deixant-se llevar,pero….QUÉ ÉS LA FELICITAT?
Tots ens hem fet esta pregunta alguna vegada perquè tots desitgem ser feliços, el problema no és només com aconseguir-ho sinó saber realment en que consistix .
Jo crec que és l’aspiració màxima del ser humà, és més fàcil ser feliç quan eres conformista i disfrutes del dia a dia , perquè el temps que passa és irrecuperable. Aixó es conegut amb el terme “carpe diem o viu el moment “
També pot donar-se el cas que preferisques equivocar-te a no fer res ja que la felicitat és instantània, eres més feliç preparant el succés a què aspires que inclús quan ho aconseguixes.
Segons Epicur de Samos la manera d’aconseguir la felicitat és a través de la satisfacció dels plaers (ataràxia) , entenent el plaer com la satisfacció plena de les necessitats humanes. Per això mateix Epicur advoca per necessitats senzilles que procuren plaers senzills que puguen satisfer-se facilment.
  • 00:21:55   Apareix morta en estranyes circumstàncies la casolana del protagonista.
Em sorgixen preguntes com:
Que és la mort?Hi ha quelcom després de la mort? On anem després de morir? La vida és un son I la mort significa el despertar?
Per a uns la mort és el final de tot no hi ha res després, és el culminar de tota una vida. Per la meua part és un procés de mes vida però en una altra dimensió, el cos mor però l’ànima roman.
Estes preguntes s’ham fet sempre des d’un punt religiós i segons la religió que es professa es donen unes respostes o una altra, la majoria de les persones aspirem a creure que hi ha quelcom mas després de la mort encara que no hi ha certesa.
  • 00:33:00 ES POT DEMOSTRAR LA VERITAT?
És una pregunta recorrent al llarg de tota la pel·lícula , segons la versió del director , “la lògica universal a partir d’uns axiomes senzills s’arriba a un raonament vàlid i a una conclusió valida”
Crec que açò només seria correcte si mai intervinguera cap fet circumstancial que poguera variar l’axioma. Com ja he dit abans en el primer punt la veritat no és absoluta sempre hi ha circumstàncies que la modifiquen, per això no és tan fàcil demostrar la veritat ni aconseguir la certesa perquè influïxen les variables.
Mai sabrem si tenim totes les dades per a demostrar un fenomen i la falta d’un d’ells el canviària tot, hi ha un abisme entre la veritat i el demostrable.
  • 00:37:37  “NO CAL AVERGONYIR-SE DEL QUE UN SENT REIALMENT”
Hi ha persones que viuen influenciades per la por al què diran, i que mesuren les seues accions sempre pensant en les opinions dels altres i es deixen influir per les opinions del grup per la por de ser rebutjats .
Jo pense que cal ser fidel a un mateix i tindre les idees clares sense importar el que pensen els altres però dins d’un cert orde, tampoc està bé fer mal injustament per intentar fer prevaldre la teua opinió. Cal buscar un equilibri entre fer el que tu creus que és el millor i no ofendre amb els teus actes als altres.
En l’adolescència molts ens sentim abrigats per la creença de pertànyer a un grup i moltes vegades inclús sabent que no és el correcte ens deixem influir i no volem destacar per a no ser assenyalats i apartats.
Tot depén de l’autoestima per la meua part crec que sentir-se diferent no és quelcom roín.
  • 01:01:14  “EN EL MÓN REAL QUALSEVOL DECISIÓ PER XICOTETA QUE SIGA TÉ CONSEQÜÈNCIES IRREVERSIBLES”
  Açò ve al fi del que he comentat sobre la causa i l’efecte, res sorgix del no-res tot fenomen té el seu origen en un altre fenomen. És precisament el que s’anomena “causa”. El que crega, produïx o dóna vida a un altre fenomen i ho antecedix en el temps rep el nom de causa. El que sorgix davall l’acció de la causa es denomina efecte.
Qualsevol cosa que fem o diguem conduïx a unes conseqüències, açò crec que vol dir que no hi ha res predestinat, encara que moltes persones creguen que el destí de cada un està macat des del mateix dia del seu naixement.
Crec que les accions de cada un van modificant el futur destí i que per això és important pensar abans de fer quelcom.
  • 01:20:14  en la pel·lícula es fa menció de la secta dels pitagòrics.
Al llarg de la mateixa es remarca en que les matemàtiques ajuden a millorar la vida quotidiana , es fa moltes referències a elements matemàtics com el desxifrat de la clau de la màquina enigma creada pels nazis en les seues transmissions durant la Segona Guerra Mundial que va ser resolt per un equip de matemàtics.
També en este moment quan parla dels Pitagòrics. Estos van cultivar les matemàtiques, li van donar a estes la preferència sobre totes les coses, i van pensar que els principis matemàtics eren també els principis de totes les coses.
Jo crec que les matemàtiques ajuden a solucionar problemes quotidians però no poden donar solució als pensaments i sentiments interns de cada ser humà.

  • 1:58:31 Quan el protagonista resol que no hi ha hagut un assassí en sèrie sinó que el professor Seldom aprofita la lògica matemàtica per a fer creure que ho havia i així ocultar la identitat de la verdadera assassina que era la filla de l’anciana , sorgix la pregunta de:
Fins on podem comprendre l’experiència de la mort com quelcom que pot ser explicat , previst, calculat, evitat i inclús enunciat d’una manera o d’una altra?
Al meu entendre nunca podrem comprendre el sentit dels successos tal com poden aparéixer uns després d’altres i molt menys calcular el moment exacte en què succeirà la mort.
La mort va succeint cada dia, cada dia que passa perdem quelcom de nosaltres mateixos però al mateix temps guanyem altres coses.
Lo únic cert que sabem és que naixem per a morir, la pregunta que tots ens fem és, després de morir que hi ha?

No hay comentarios:

Publicar un comentario